5 semne că trebuie să vizitezi un stomatolog

5 semne că trebuie să vizitezi un stomatolog

Simptomele dentare sunt deseori ignorate, din lipsa timpului liber sau din frica de a merge la stomatolog. Totuși, dacă acestea nu sunt tratate la timp pot evolua în probleme mult mai grave. Iată care sunt top 5 semne că trebuie să te adresezi imediat la un medic stomatolog:  

  1. Sensibilitatea dentară. Dacă simți discomfort atunci când consumi dulciuri, produse tari, fierbinți sau reci este timpul să te adresezi la un dentist. Nu aștepta ca durerile să treacă de la sine – deseori sensibilitatea dinților are la bază probleme serioase precum ar fi fracturile dentare, cariile sau retracția gingivală. Dacă te adresezi târziu la dentist, tratamentul va deveni mai amplu și mult mai costisitor: acoperirea dinților cu coroană, tratamente de canal sau chiar extragerea dinților.
  1. Sângerarea gingiilor. Gingiile sănătoase au o culoare roz, sunt ferme la atingere și nu sângerează în timpul periajului dentar. Dacă ai obervat că gingiile tale au devenit inflamate sau periodic scuipi sânge după ce te speli pe dinți sau utilizezi ața dentară – trebuie să te adresezi la un specialist cât mai curând. De obicei, sângerarea gingiilor este cauzată de gingivită, care este o boală ușor reversibilă dacă aplici un periaj dentar adecvat şi folosești o pasta de dinţi care ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene. Dacă lași gingivita netratată riști ca aceasta să evolueze în boala paradontală care duce la pierderea dinților.
  1. Respirație urât mirositoare. Cea mai frecventă cauză a mirosului neplăcut din gură este igiena proastă a cavității orale, numită și halena fetidă. Mulți dintre noi, încearcă să mascheze acest miros, utilizând apa de gură sau guma de mestecat, însă aceste metode nu soluționează problema. Cel mai indicat ar fi să consulți un dentist, care te va instrui cum să cureți corect și eficient dinții sau te va ajuta să identifici dacă există o altă cauză a respirației urâte: gura uscată (xerostomie orală), carii dentare, etc.
  1. Ulcerele orale. Dacă ai dureri de gât care durează mai mult de o săptămână sau ulcere dureroase care reapar periodic în cavitatea bucală – nu le ignora. Rănile în cavitatea bucală sunt rezultatul infecțiilor bacteriene, virale sau fungice. Consultă un dentist pentru a înțelege care sunt cauzele apariției acestora și utilizează pasta de dinți cu SLS (sodium lauryl sulfate).
  1. Sarcina. Orice femeie gravidă ar trebui să consulte imediat un stomatolog pentru a se asigura că va beneficia de o îngrijire dentară bună în timpul sarcinii. Schimbările hormonale ce au loc în corpul femeilor se manifestă cel mai des prin inflamația gingiilor, care poate fi ușor prevenită printr-un periaj adecvat.  Toate lucrările dentare urgente pot fi efectuate în al II-lea trimestru al sarcinii, pe când procedurile dentare mai puțin urgente și procedurile cosmetic pot fi amânate până după naștere.

Majoritatea situațiilor de urgență pot fi evitate dacă apelezi la un stomatolog la apariția primelor simptome ale problemelor dentare. Nu trebuie să uiți că prevenția este cel mai bun remediu!