Endodonția reprezintă specialitatea stomatologică ce se ocupă de tratarea afecțiunilor pulpare, tratarea canalului radicular. Practicile inovatoare din domeniul endodonției reușesc astăzi să salveze un dinte care altfel ar fi trebuit extras.
Tratamentul endodontic (tratamentul de canal) devine necesar atunci când nervul este distrus datorită unei infecții în interiorul dintelui. Netratată, această infecţie se extinde spre capătul rădăcinii. În timp, duc la distrugerea ţesuturilor din jurul rădăcinii şi la pierderea dintelui.
Pentru a preveni extinderea infecţiei din interiorul dintelui la ţesuturile din vecinătate şi apariţia complicaţiilor, există două posibilităţi terapeutice: extracția dentară sau tratamentul endodontic – care este soluţia conservatoare, ce face posibilă păstrarea dintelui.
În funcție de dificultate, un tratament poate dura între 45 minute și 2 ore. Intervenția are loc sub anestezie, deci este complet nedureroasă. După intervenție dintele are o sensibilitate ușoară care dispare în maximum 3 zile. Sunt însă situații în care finalizarea tratamentului se face după 2-3 ședințe.
Tehnicile de prepare și obturare a canalelor dentare au avansat, ducând la vindecarea și salvarea dintelui. Dacă în urma consultației, medicul stomatolog hotărăște ca aveți nevoie de un tratament de canal, înseamnă că dintele dumneavoastră poate fi încă salvat.
În timpul tratamentului endodontic, dintele pe care se intervine trebuie complet izolat de cavitatea bucală a pacientului cu ajutorul sistemului de digă (cofferdam, ruberdam). Utilizarea acestui sistem de izolare asigură un tratament confortabil şi de calitate.
Apex locatorul un aparat special cu care se măsoară lungimea canalului rădăcinilor ne oferă informații exacte unde este situat vârful rădăcinii dintelui.
Examenul radiologic oferă informaţii suplimentare indispensabile în cadrul diagnosticului şi pe parcursul tratamentului endodontic. Urmărirea evoluţiei cazului, în timp, nu este posibilă fără examenul radiologic. În mod uzual sunt necesare 3-4 radiografii dentare mici (retroalveolare). Aparatura radiologică performantă utilizată în prezent expune pacientul la o doză de radiaţii mult redusă, care nu afectează sănătatea acestuia.
Tratamentul endodontic, realizat corect, asigură sănătatea rădăcinilor şi păstrarea dintelui în condiţii de bună funcţionare pentru o perioadă îndelungată de timp, adeseori pe parcursul întregii vieţi a pacientului. Alegând tratamentul endodontic versus extracţie, alegeţi păstrarea dinţilor dumneavoastră naturali, ca fundaţie sănătoasă pentru o dantură funcţională, de lungă durată.
Odontologia este ramura stomatologiei care se ocupa cu tratamentul cariilor și al durerilor dentare. Medicul dentist pune un accent deosebit pe estetica și durata (aplicând metode moderne de preparare a cavității și obturare). Avantajele majore ale medicinei dentare din ziua de astăzi sunt acelea că medicii cunosc proprietățile fiecărui material, intervențiile nu mai sunt dureroase iar aproape totul se desfășoară sub anestezie.
Tratamentele odontologice cuprind o varietate de manopere menite să amelioreze și să vindece diversele suferințe ale dinților, de la carii simple până la complicații ale acestora care afectează pulpa și parodonțiul dinților. O parte importantă a acestor tratamente este reprezentată de etapa finală a refacerii structurii și funcționalității dinților respectivi, prin folosirea unor materiale estetice și a unor tehnici de ultima generație, toate acestea contribuind la obținerea unui rezultat estetic satisfăcător pentru pacient. Printre manoperele cel mai frecvent realizate în clinica Albero se numără:
Hipersensibilitatea dentinară este o problemă actuală de sănătate orală, pe întreg mapamondul. Deși o problemă frecventă, doar o mică proporție a pacienților ce suferă de sensibilitate dentară cer sfatul medicului dentist .
Hiperestezia și hipersensibilitatea dentinară sunt două afecțiuni stomatologice diferite, dar care se manifestă aproximativ asemănător – senzațiile de durere sunt resimțite atunci când nervii din interiorul dentinei sunt expuși la mediul înconjurător. Aceste senzații pot varia de la iritație ușoară până la durere intensă.
Hiperestezia dentinară apare atunci când dentina este expusă treptat, prin eroziunea în timp a stratului protector – cement și smalț. Această afecțiune intervine în prezența unor factori declanșatori: placa bacteriană având o vechime de cel puțin câteva zile, resturi alimentare care favorizează fermentația acidă. Hiperestezia apare în zona coletului (locul în care coroana întâlnește rădăcina) sau într-o cavitate neobturată a dintelui, iar durerea este declanșată de acțiunea unor factori mecanici – alimente dure, palpare, periaj agresiv.
Hipersensibilitatea dentinară apare atunci când stratul protector dispare brusc, iar dentina este expusă factorilor excitanți fără a avea timp să se acomodeze. Spre deosebire de hiperestezie, în cazul hipersensibilității durerea este provocată de factori nevătămatori – volatili, tactili, osmotici sau chimici și încetează imediat după înlăturarea acestora.
Daca uneori te dor dinții în prezența unui stimul (alimente foarte reci, aer rece, gust acru) – durere ce dispare ulterior, odată cu îndepărtarea acestuia sau ai beneficiat de un tratament de albire profesională ori ți-au fost șlefuiți dinți vitali, atunci este posibil să te confrunți cu o hipersensibilitate dentară.
Sau în cazurile mai complicate