Motive esențiale de ce trebuie să mergem la stomatolog

Motive esențiale de ce trebuie să mergem la stomatolog

Puține persoane sunt cele cărora nu le este teamă de controlul stomatologic… Aceasta deoarece foarte mulți dintre pacienți apelează la sfatul doctorului doar în momentul în care problema dentară este mai mult decât evidența și se manifestă printr-o durere acută și greu de suportat. Tocmai de aceea, igiena orală este extrem de importantă, nu doar pentru a avea un zâmbet uluitor, cât și pentru o stare generală de sănătate cât mai bună.

O igienă orală precară poate genera o varietate de probleme dentare și chiar medicale, cum ar fi afecțiuni ale gingiilor, abcese și infecții, afecțiuni ale sistemului osos, boli cardiace etc. Prezența periodică la cabinetul medical, pentru un control de specialitate, precum și pentru detartraj, poate preveni aceste probleme și complicații.

Iată câteva motive pentru care merită să îți înfrângi frica și să mergi la stomatolog:

1. Pentru a menține o stare bună de sănătate a întregului organism

Studiile de specialitate indică existența unei legături între infarct sau atac cerebral și afecțiunile gingiilor, apărute în urma unei igiene orale precare. Tocmai de aceea, un control de specialitate și un detartraj la fiecare 6 luni ajută la menținerea sănătății gingiilor și a danturii tale și, de asemenea, pot reduce riscul apariției unei boli de inima și/sau a unor atacuri cerebrale.

2. Pentru a preveni afecțiunile gingivale

Afecțiunile gingiilor reprezintă infecții ale țesutului gingival și ale maxilarului, fiind una dintre cauzele principale ale pierderii dentiției la adulți. Descoperită devreme, aceasta problemă medicală poate fi tratată cu succes.

Dacă pacientul nu primește tratamentul adecvat, problema se poate complica, ceea ce poate duce la o fază avansata și mult mai gravă a afecțiunii. Însă igiena orală corespunzătoare, detartrajul, folosirea aței dentare, periajul de două ori pe zi, precum și controalele medicale regulate sunt factori cheie în prevenirea afecțiunilor gingiilor.

3. Pentru a-ți păstra dantura intactă și sănătoasă

Având în vedere faptul că afecțiunile gingivale reprezintă principala cauză a pierderii dentiției la adulți, controlul stomatologic regulat, igiena orală adecvată, periajul dinților și utilizarea aței dentare sunt vitale pentru a-ți păstra dantura intactă pentru cât mai mult timp posibil. O dentiție sănătoasă și completă presupune realizarea în condiții optime a funcției de mestecare a alimentelor, ceea ce duce, mai departe, la o bună digestie și o stare mai bună de sănătate.

4. Pentru a descoperi din timp problemele dentare

Medicul tău stomatolog va putea detecta în timp util și în faza incipientă orice problemă referitoare la dantura și gingiile tale. Descoperirea din timp a cariilor, a plombelor crăpate sau fisurate și a sensibilității gingiilor face ca toate aceste probleme să fie ușor tratabile.

Însă dacă acestea nu sunt tratate la momentul oportun, intervențiile chirurgicale (pe canal sau țesutul gingival sau de îndepărtare a unuia sau mai multor dinți) pot deveni singurele opțiuni viabile de tratament.

5. Pentru a păstra o stare bună de sănătate a întregii guri

Doctorul poate vedea în ce măsură ai grijă de dantura ta prin examinarea periodică, precum și prin compararea fișelor completate la controalele tale anterioare. În cazul în care, din diferite motive, ai evitat să mergi la cabinetul stomatologic, medicul specialist te poate aduce din nou pe drumul cel bun.

6. Pentru a preveni respirația urât mirositoare

Studiile medicale de specialitate arată faptul că aproape 85% dintre persoanele care au o respirație urât mirositoare persistentă (termenul medical: halitoză) suferă din cauza unei probleme dentare, “responsabile” pentru acest lucru. O igienă orală bună este esențială în ceea ce priveste prevenirea halitozei. Controalele periodice și detartrajul reprezintă cele mai bune modalități de a avea și de a menține o stare excelentă de sănătate a întregii guri.

7. Pentru a pune la punct un plan de tratament

În cazul în care doctorul diagnostichează anumite afecțiuni dentare, îți va oferi imediat un plan de tratament, care va presupune vizite regulate la medic, pentru monitorizarea acestor probleme. Discută împreună cu medicul stomatolog despre costurile financiare ale fiecărei proceduri, pentru a stabili apoi și modalitățile de plată.

8. Pentru a face economii

Problemele dentare sunt unele dintre cele mai dureroase, dar și costisitoare afecțiuni medicale. Iată un motiv în plus pentru care este bine să te prezinți la cabinetul stomatologic la intervale regulate de timp (6 luni), pentru un control de rutină și un detartraj. În acest fel, vei evita investirea masivă în proceduri medicale scumpe, care pot fi necesare din cauza igienei necorespunzătoare.

9. Pentru a avea un zâmbet strălucitor

Medicul stomatolog poate îndepărta aproape toate petele de tutun, cafea și ceai care apar, cu timpul, pe dantură. În timpul detartrajului, doctorul va conferi zâmbetului tău un luciu deosebit și, astfel, vei avea un zâmbet mai alb și mai strălucitor!