Pedodonția este ramura medicală care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul afecțiunilor stomatologice la copii. Dentiția copilului se formează încă dinaintea nașterii. Cel mai devreme la 4 luni, primii dinți de lapte care erup prin gingiile pe arcada inferioară a gurii, sunt incisivii centrali urmați îndeaproape de incisivii din partea superioară a cavității bucale. Deși cei 20 de dinți de lapte apar până la vârsta de 3 ani, ordinea în care ei apar variază.
Dinții permanenți apar în jurul vârstei de 6 ani, începând cu molarii și incisivii din partea inferioară a cavității bucale. Acest proces continuă până în jurul vârstei de 21 de ani. Adulții au 28 de dinți permanenți sau pot ajunge până la 32 incluzând măseaua de minte.
Odată ce unui copil îi apar primii dinţi de lapte, părinţii ar trebui să meargă cu acesta la dentist. Aceasta se întâmplă, de obicei, în jurul vârstei de un an. Medicul poate verifica atunci dacă dinții au erupt în mod corespunzător şi dacă sunt sănătoși. El poate răspunde, de asemenea, la întrebările părinților şi le va putea da sfaturi pentru o dietă echilibrată şi pentru o igienă orală corectă a copilului lor.
Prin vizite regulate la clinica stomatologică copilul se obișnuiește cu examinarile stomatologice şi nu se va mai teme de acestea. Verificați dantura copilului dumneavoastră de două ori pe an, sau mai des, dacă este nevoie. Este important să mergeți la dentist când dinţii copilului sunt complet sănătoși – pentru că atunci medicul dentist şi copilul se întâlnesc într-o atmosferă relaxată si se pot familiariza unul cu celălalt. Dacă totuși copilul va avea nevoie de un tratament, este mai uşor de lucrat cu copiii care au avut anterior experiențe plăcute în cabinetul stomatologic. Atunci când medicul examinează dinții regulat, acesta poate detecta schimbări anormale mai devreme şi poate preveni deteriorarea ulterioară.
Dinții de lapte sau dinții primari sunt importanți pentru:Este important să menținem sănătatea dinților de lapte. Cariile neglijate, inflamația gingiei, inlamația nervului dentar, obiceiurile vicioase pot și de obicei chiar duc la probleme ce afectează permanent dezvoltarea dinților. Pentru că micuțul dumneavoastră să beneficieze de o dantură sănătoasă și funcțională, clinica Albero oferă urmatoarele servicii special concepute pentru sănătatea zâmbetului copilului.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă patru metode de prevenție primară a cariei dentare:
– fluorizarea generală și localăUtilizarea controlată a fluorului a aratat că este singurul microelement cunoscut actualmente ca având rol important în prevenirea cariei dentare. Fluorizarea realizată în cabinetul stomatologic este o fluorizare locală și constă în aplicarea fluorului sub forma de lacuri sau geluri direct pe suprafața dinților. Fluorizarea se efectuează numai după ce suprafețele dentare au fost igienizate corespunzător prin detartraj și periaj profesional.
– igiena alimentațieiOdată ce copilul are vârsta de aproximativ un an, acesta ar trebui să participe la mesele în familie şi nu să mănânce întotdeauna ceva în între mese. Părinții ar trebui să asigure un regim alimentar echilibrat, cu o mulțime de fructe proaspete, legume, cartofi şi produse din cereale – pentru ca acestea contribuie și la sănătatea dentară. În loc de băuturi dulci, este mai bine pentru copil sa bea apă sau ceai neîndulcit.
– igiena oro-dentarăIgiena orală temeinică este foarte importantă. Începeți periajul dentar zilnic din momentul apariţiei primilor dinţi de lapte. Pasta de dinţi fluorurată de mărimea unei boabe de mazăre se poate folosi la periaj la copii care ştiu să scuipe. Pe la vârsta de 4-5 ani, copii ar trebui să ştie să se spele singuri pe dinţi, de 2 ori/zi sub supravegherea părinţilor până la vârsta de 7 ani, pentru a fi siguri de corectitudinea periajului. Totuşi fiecare copil este diferit. Dentistul poate determina dacă are sau nu abilitatea de a se peria corect.
– sigilarea dințilorPe fața ocluzală (cea cu care mestecam) a dinților laterali, există un relief alcătuit din niște proeminente (cuspizi), delimitate de mici gropițe (șanțuri și fosete). Aceste șanțuri și fosete sunt locuri unde, din cauza formei specifice, retentive, la acest nivel, se dezvoltă cu predilecție cariile.
* Acest lucru poate fi prevenit prin acoperirea lor cu materiale speciale, procedeu denumit sigilare.
Igienizarea profesională este tratamentul prin care sunt îndepărtate toate depozitele de placă bacteriană și tartru supra și subgingivale de pe suprafața dinților. Acesta se formează în special pe suprafețele interioare ale dinților inferiori, pe cele exterioare ale molarilor superiori și în zonele unde dinții nu se pot curăța cu ușurință, cum este în cazul dinților înghesuiți. Igienizarea profesională se face în 2 etape:
1 - Detartrajul cu ultrasunete
2 - Periajul profesional rotativ cu o pastă de dinți profesională.
* Igienizarea și detartrajul sunt recomandate o dată la 6 luni pentru a-i asigura copilului un zâmbet sănătos și frumos!
Tratamentul cariei dentare – cariile dentare sunt cele mai frecvente afecțiuni ale pacienților de vârsta pediatrică. Datorită evoluției rapide, dacă nu se intervine la timp prin tratamente de pedodonție, acestea pot duce la pierderea precoce ale elementului dentar. Pe de altă parte datorită faptului că dentina dinților temporari e mai puțin dură iar camera în care este situat nervul este mai mare acesta se infectează mult mai rapid și apare durerea dentară.
Înlăturarea nervului dentar la dinții temporari – în cazul în care caria a evoluat rapid în profunzime și a infectat nervul se recomandă înlăturarea lui din canalele radiculare și obturarea rădăcinilor cu un material rezorbabil pe baza de calciu. Tratamentul de canal al dinților temporari salvează dintele de la extracție astfel, oferind copilului confortul de a putea mânca pe partea respectivă. Menține spațiul necesar pentru erupția dintelui permanent, contribuind la o aliniere armonioasă a dinților în arcada dentară.
Extracția dinților temporari – deși nu este o situație de urgență, această problemă ar trebui tratată cât de curând. Dacă dinții temporari nu sunt extrași, acest lucru poate duce la dezvoltarea diferitelor anomalii dento-maxilare, precum înghesuirea dinților, o arcadă dentară îngustă, mușcătură încrucișată în cazul dentiției permanente rezultate. Dacă dintele temporar devine mobil și cel permanent continuă să erupă, dintele temporar va cadea și situația se corectează de la sine.
Corecția obiceiurilor vicioase – malocluziile în perioada copilăriei se datorează în principal viciilor pe care le au cei mici (suptul degetului, suzeta, scrâșnitul dinților) și trebuie să reprezinte un semnal de alarmă pentru părinți. Pentru a fi corectate malformațiile danturii (îngrămădirea dinților, mușcătură încrucișată, mușcătură profundă, etc.) trebuie interceptate în prima faza de evoluție.