albero

ALBERO - Clinica dentară

SERVICII

image

STOMATOLOGIE COPII

Pedodonția este ramura medicală care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul afecțiunilor stomatologice la copii. Dentiția copilului se formează încă dinaintea nașterii. Cel mai devreme la 4 luni, primii dinți de lapte care erup prin gingiile pe arcada inferioară a gurii, sunt incisivii centrali urmați îndeaproape de incisivii din partea superioară a cavității bucale. Deși cei 20 de dinți de lapte apar până la vârsta de 3 ani, ordinea în care ei apar variază.

Dinții permanenți apar în jurul vârstei de 6 ani, începând cu molarii și incisivii din partea inferioară a cavității bucale. Acest proces continuă până în jurul vârstei de 21 de ani. Adulții au 28 de dinți permanenți sau pot ajunge până la 32 incluzând măseaua de minte.

Odată ce unui copil îi apar primii dinţi de lapte, părinţii ar trebui să meargă cu acesta la dentist. Aceasta se întâmplă, de obicei, în jurul vârstei de un an. Medicul poate verifica atunci dacă dinții au erupt în mod corespunzător şi dacă sunt sănătoși. El poate răspunde, de asemenea, la întrebările părinților şi le va putea da sfaturi pentru o dietă echilibrată şi pentru o igienă orală corectă a copilului lor.

Prin vizite regulate la clinica stomatologică copilul se obișnuiește cu examinarile stomatologice şi nu se va mai teme de acestea. Verificați dantura copilului dumneavoastră de două ori pe an, sau mai des, dacă este nevoie. Este important să mergeți la dentist când dinţii copilului sunt complet sănătoși – pentru că atunci medicul dentist şi copilul se întâlnesc într-o atmosferă relaxată si se pot familiariza unul cu celălalt. Dacă totuși copilul va avea nevoie de un tratament, este mai uşor de lucrat cu copiii care au avut anterior experiențe plăcute în cabinetul stomatologic. Atunci când medicul examinează dinții regulat, acesta poate detecta schimbări anormale mai devreme şi poate preveni deteriorarea ulterioară.

Dinții de lapte sau dinții primari sunt importanți pentru:
  • O mestecare și hrănire adecvată
  • Oferă spațiul dinților permanenți și îi ghidează în poziția corectă
  • Permit dezvoltarea normală a oaselor și mușchilor maxilarului
  • Dinții de lapte influențează dezvoltarea vorbirii și participă la formarea unei prezențe agreabile

Este important să menținem sănătatea dinților de lapte. Cariile neglijate, inflamația gingiei, inlamația nervului dentar, obiceiurile vicioase pot și de obicei chiar duc la probleme ce afectează permanent dezvoltarea dinților. Pentru că micuțul dumneavoastră să beneficieze de o dantură sănătoasă și funcțională, clinica Albero oferă urmatoarele servicii special concepute pentru sănătatea zâmbetului copilului.

PREVENȚIE ȘI PROFILAXIE

Organizația Mondială a Sănătății recomandă patru metode de prevenție primară a cariei dentare:

– fluorizarea generală și locală

Utilizarea controlată a fluorului a aratat că este singurul microelement cunoscut actualmente ca având rol important în prevenirea cariei dentare. Fluorizarea realizată în cabinetul stomatologic este o fluorizare locală și constă în aplicarea fluorului sub forma de lacuri sau geluri direct pe suprafața dinților. Fluorizarea se efectuează numai după ce suprafețele dentare au fost igienizate corespunzător prin detartraj și periaj profesional.

– igiena alimentației

Odată ce copilul are vârsta de aproximativ un an, acesta ar trebui să participe la mesele în familie şi nu să mănânce întotdeauna ceva în între mese. Părinții ar trebui să asigure un regim alimentar echilibrat, cu o mulțime de fructe proaspete, legume, cartofi şi produse din cereale – pentru ca acestea contribuie și la sănătatea dentară. În loc de băuturi dulci, este mai bine pentru copil sa bea apă sau ceai neîndulcit.

– igiena oro-dentară

Igiena orală temeinică este foarte importantă. Începeți periajul dentar zilnic din momentul apariţiei primilor dinţi de lapte. Pasta de dinţi fluorurată de mărimea unei boabe de mazăre se poate folosi la periaj la copii care ştiu să scuipe. Pe la vârsta de 4-5 ani, copii ar trebui să ştie să se spele singuri pe dinţi, de 2 ori/zi sub supravegherea părinţilor până la vârsta de 7 ani, pentru a fi siguri de corectitudinea periajului. Totuşi fiecare copil este diferit. Dentistul poate determina dacă are sau nu abilitatea de a se peria corect.

– sigilarea dinților

Pe fața ocluzală (cea cu care mestecam) a dinților laterali, există un relief alcătuit din niște proeminente (cuspizi), delimitate de mici gropițe (șanțuri și fosete). Aceste șanțuri și fosete sunt locuri unde, din cauza formei specifice, retentive, la acest nivel, se dezvoltă cu predilecție cariile.

* Acest lucru poate fi prevenit prin acoperirea lor cu materiale speciale, procedeu denumit sigilare.

image

TRATAMENTE SPECIFICE

Igienizarea profesională

Igienizarea profesională este tratamentul prin care sunt îndepărtate toate depozitele de placă bacteriană și tartru supra și subgingivale de pe suprafața dinților. Acesta se formează în special pe suprafețele interioare ale dinților inferiori, pe cele exterioare ale molarilor superiori și în zonele unde dinții nu se pot curăța cu ușurință, cum este în cazul dinților înghesuiți. Igienizarea profesională se face în 2 etape:
1 - Detartrajul cu ultrasunete
2 - Periajul profesional rotativ cu o pastă de dinți profesională.
* Igienizarea și detartrajul sunt recomandate o dată la 6 luni pentru a-i asigura copilului un zâmbet sănătos și frumos!

image

Tratamentul cariei dentare – cariile dentare sunt cele mai frecvente afecțiuni ale pacienților de vârsta pediatrică. Datorită evoluției rapide, dacă nu se intervine la timp prin tratamente de pedodonție, acestea pot duce la pierderea precoce ale elementului dentar. Pe de altă parte datorită faptului că dentina dinților temporari e mai puțin dură iar camera în care este situat nervul este mai mare acesta se infectează mult mai rapid și apare durerea dentară.

Înlăturarea nervului dentar la dinții temporari – în cazul în care caria a evoluat rapid în profunzime și a infectat nervul se recomandă înlăturarea lui din canalele radiculare și obturarea rădăcinilor cu un material rezorbabil pe baza de calciu. Tratamentul de canal al dinților temporari salvează dintele de la extracție astfel, oferind copilului confortul de a putea mânca pe partea respectivă. Menține spațiul necesar pentru erupția dintelui permanent, contribuind la o aliniere armonioasă a dinților în arcada dentară.

Extracția dinților temporari – deși nu este o situație de urgență, această problemă ar trebui tratată cât de curând. Dacă dinții temporari nu sunt extrași, acest lucru poate duce la dezvoltarea diferitelor anomalii dento-maxilare, precum înghesuirea dinților, o arcadă dentară îngustă, mușcătură încrucișată în cazul dentiției permanente rezultate. Dacă dintele temporar devine mobil și cel permanent continuă să erupă, dintele temporar va cadea și situația se corectează de la sine.

Corecția obiceiurilor vicioase – malocluziile în perioada copilăriei se datorează în principal viciilor pe care le au cei mici (suptul degetului, suzeta, scrâșnitul dinților) și trebuie să reprezinte un semnal de alarmă pentru părinți. Pentru a fi corectate malformațiile danturii (îngrămădirea dinților, mușcătură încrucișată, mușcătură profundă, etc.) trebuie interceptate în prima faza de evoluție.

RECOMANDĂRI

  • Vizitele la stomatolog trebuie făcute dimineața când copilul este odihnit și cooperant.
  • Se recomandă control periodic la 3-6 luni deoarece cariile la copii pot evolua rapid.
  • Se recomandă evaluare ortodontică și ortognata la stomatolog încă de la vârste mici.
  • La control se urmărește nu numai depistarea cariilor ci și a deficiențelor de creștere a oaselor maxilare. Se identifică obiceiurile vicioase și se explică efectele nocive ale acestora pe termen lung, (de ex. sugerea degetului mare duce dinții superiori înafară și barbia înapoi).
  • Dinții de lapte sănătoși sunt esențiali în menținerea spațiului de erupție pentru dinții definitivi.

image

Inhalosedare si anestezia generala pentru tratamente stomatologice la copii.

Inhalosedarea cu protoxid de azot la copii (nitrous sedation sau “funny gas”).


Inhalosedarea cu protoxid de azot este folosita in medicina dentara inca din secololui XIX, iar in present aproximativ 90% din tratamente realizate de catre pedodonti americani se desfasoara cu inhalosedare. Beneficiile sedarii cu protoxid de azot se regasesc si in tratamentul adultilor anxiosi.

Tehnica si avantajele in tratamentul stomatologic cu inhalosedare.
- Calmarea pacientului prin inhalarea unui amestec de protoxid de azot si oxygen.
- Efectul inhalarii este foarte rapid: in cateva minute de la administrare,pacientul va simti o senzatie placuta de relaxare si euforie.
- Disparitia disconfortului creat de efectuarea tratamentului stomatologic.
- Pacientul nu are reactii adverse in timpul sau dupa tartament, fiind in stare optima imediat dupa incetarea sedintei de tratament.

Folosirea protoxidului de azot in combinatie cu oxigenul ,reprezinta o metoda de sedare constienta, ce induce pacientului o stare de relaxare si cooperare, copilul putand comunica usor cu cei din jurul sau si produce un efect calmant asupra pacientului copil, care astfel nu va mai resimţi nici o senzaţie de teamă.
După terminarea tratamentului, medicul stomatolog pentru copii întrerupe administrarea protoxidului de azot şi administrează pacientului copil pentru un interval de cateva minute doar oxigen, pentru eliminarea din organism a substanţei inhalate.
Protoxidul de azot este un gaz noninvaziv, nu are efecte secundare.Pacientul este constient pe toata durata tratamentului, dar devine relaxat si cooperant.Efectele inhalosedarii dispar la scurt timp dupa oprirea administratiei protoxidului de azot.
De multe ori varsta mica a copilului , imposibilitatea de a coopera si posibilele complicatii fac nerealizabil tratamentului stomatologic la copii chiar cu protoxid de azot si impun efectuarea tratamentului dentar sub anestezia generala in conditii optime si de maxima siguranta ,ce permite rezolvarea tuturor problemelor dentare ale copilului intr-o singura sedinta de tratament de maxim 2-3 ore.

Anestezia generală este indicată pentru următoarele tipuri de pacienți:
• Grad de cooperare scazut (copii prea mici pentru a putea primi un tratament dentar extins/prelungit)
• Copii cu nevoi speciale (fizice/neurologice) sau anomalii maxilo-faciale
• Copii cu probleme dentare majore/extinse care ar necesita un număr crescut de ședințe de tratament
• Copii cu un grad crescut de anxietate faţă de medicul dentist sau de mediul din cabinet (instrumentar, etc.)

Avantajele anesteziei generale:


Are effect imediat si permite rezolvarea tuturor afecțiunilor dentare ale copilului într-o singură ședință de tratament (2-3 ore)
• Cel mic nu îşi aminteşte absolut nimic din experienţa care ar fi putut, altfel, să îl sperie
• Împiedică dezvoltarea proceselor carioase şi complicarea acestora, prevenind apariţia infecţiilor locale ce se pot extinde în întreg organismul
• Înainte de anestezia generală, fiecare pacient în parte este evaluat și supus unor serii de investigații și analize medicale, care să ateste faptul că poate beneficia de tratament dentar sub anestezie
• Intervențiile durează între 60 – 200 min, în funcție de complexitatea cazului
• Anestezia generală este realizată întotdeauna prin intubare, astfel încât toate semnele vitale ale copilului să fie urmărite continuu
• Medicul anestezist monitorizeaza copilul pe toată perioada intervenției
• Parinții completează un formular cu privire la istoricul medical al copilului.
• După intervenție, copilul este transferat în sala de recuperare și este monitorizat până la momentul în care efectului anesteziei dispare complet.