albero

ALBERO - Clinica dentară

SERVICII

image

ORTODONȚIA DENTARĂ

Ortodonția – este un compartiment relativ tânăr al stomatologiei, însă rădăcinile sale se trag din timpurile străvechi. Dezvoltându-se într-un ritm dinamic ortodonția din ce în ce mai mult ocupă un loc de sine stătător în domeniul medicinii stomatologice.

Ortodonția studiază cauzele apariției și modelele de dezvoltare a malocluziilor, elaborează metode de diagnostică, metode de prevenție și tratament ale anomaliilor poziției dinților, formei arcadei dentare, ocluziei. Ortodonția se ocupă cu monitorizarea dezvoltării corecte și armonioase ale maxilarelor, normalizează funcțiile sistemului dentar, înlătură problemele estetice ale zâmbetului și feței, astfel având influență asupra dezvoltării organismului în întregime.

Actual există 6 direcții principale ale ortodonției:
  • Ortodonția preventivă – se aplică în cadrul colectivelor de copii. În urma unui screening, a unui examen de rutină se identifică copiii care deja au nevoie de un tratament ortodontic și cei care prezintă un risc de dezvoltare al anomaliilor dento-maxilare. Astfel se întreprind măsuri de profilaxie și prevenție a lor prin înlăturarea obiceiurilor vicioase și educarea deprinderilor corecte.
  • Tratamentul specializat pentru adolescenți și copii – tratamentul anomaliilor dento-maxilare, poziției dizamornioase a dinților, a relațiilor interarcadice (mușcătura), în timpul dentiției temporare, mixte și permanente.
  • Tratamentul ortodontic al adulților ce are loc ca etapă de pregătire a tratamentului ortopedic.
  • Reabilitarea ortodontică la pacienții cu anomalii maxilo-faciale înnascute, pacienți cu traumatisme la nivelul feței în copilărie.
  • Corecția formei arcadei dentare și poziției dinților, redresarea și reeducarea musculaturii mimicii și masticatorii cu ajutorul aparatelor ortodontice, de asemenea fixarea rezultatelor corecției chirurgicale a malocluziilor, care are deobicei loc în jurul vârstei de 14-16 ani.
  • Tratament ortopedic al copiilor și adolescenților în scopul formării corecte a ocluziei și funcțiilor sistemului dentar.

Tratamentul ortodontic se efectuează în urma examenului specialistului ortodont și analizei examenelor paraclinice (OPG, teleradiografie de față și profil, studiu de model).