Protetica dentară este o ramură aparte a stomatologiei ce se ocupă cu diagnosticarea și tratamnetul disfuncțiilor sistemului stomatognat.
Ortopedia stomatologică nu reprezintă doar o metodă de restaurare a dinților îndemni, contribuie la menținerea sănătății generale a organismului, ce poate fi afectată în cazul pierderii unităților dentare. Dar și menținerea și redarea esteticii faciale cât și a zâmbetului, ce contribuie la o mai bună integrare în societate și la îmbunătățirea calitații vieții.
Baza stomatologiei ortopedice o constituie restaurarea dentară și protetica dentară (a unităților dentare pierdute). În procesul de restaurare se utilizează materiale biocompatibile ce permit corecția coroanei dentare (partea din dinte pe care o vedem în gură) și restabilirea funcției și morfologiei dentare inițiale.
În protetica dentară se întâlnesc trei tipuri de protezare (sau de înlocuire a unităților dentare pierdute): protezarea mobilă, proteze condiționat mobilizabile, protezele fixe (coroanele sau punțile dentare).
Protezele mobile de obicei reprezintă singura soluție în cazul edentației totale (lipsa tuturor dinților de pe un maxilar sau ambele) și sunt reprezentate de proteze acrilice sau polimeri elastici (protezele flexibile).
Protezele condiționat mobilizabile utilizate în cazul pierderii unuia sau câtorva dinți (fluturașul sau cele cu clapeta).
Fațetele dentare indicate în cazul defectelor dentare minore (carii superficiale, discromie dentară de cauza intrinsecă, fluoroză dentară gravă, treme și diasteme) localizate în zona estetică a zâmbetului. Ele sunt confecționate din ceramică de calitate superioară și redau cel mai fidel naturalețea dintelui, iar cantitatea de substanță dentară ce necesită a fi îndepărtată este minimă și astfel este păstrată vitalitatea dintelui (nu e nevoie de scos nervul).
O tendință absolut nouă în protetica modernă o reprezintă non-prep veneers sau lumineers - fațete dentare ce nu necesită șlefuirea dintelui.
Coroanele dentare sunt indicate în cazul distrucției masive a dintelui, când nu este indicație de restaurare cu materiale adezive a dintelui, sau pereții dentari restanți sunt într-atât de slabiți încât riscă să se fractureze, însă nu există indicație de extracție dentară. Odată cimentate coroanele dentare restabilesc continuitatea arcadei dentare și nu pot fi îndepărtate decât printr-o intervenție specială. Coroanele dentare pot fi metalice, metalo-ceramice, integral ceramice, zirconiu, ceramică pe zirconiu.